En hälsning från oss

I väntan på jul

Hosianna, adventsljusstake, julkalender, julljus ute och inne.

Det är väl så vår väntan på julen börjar.

Tidigare år har vi barnledare kunnat bygga upp en speciell stämning av väntan och lite hemlighetsfull spänning inför julberättelsen. Vi har steg för steg närmat oss julen, tyst och försiktigt. Vi har öppnat julporten och gått in i vårt alldeles speciella julrum där det alltid hänt något som igen fört oss ett steg närmare jul!

Det var i dagklubben vi kunde ta varje steg varligt och innerligt, ta oss tid att fundera kring ordet JUL.

I år har vi fått försöka skapa lite av samma stämning vid våra besök i daghem och förskola. Det har varit svårare! I stället för att bygga upp en egen liten julvärld har vi nu fått dyka rätt in i barnens vardag och där skapa en liten stund av julstämning, den stämning som innebär väntan, spänning, förundran och något lite hemligt!

Vid våra daghemsbesök har vi Lill-Kalle med oss. Fast han bara är en handdocka är han barnens favorit! I år har han varit som en fläkt från en gången tid. Han har haft en adventskalender med sig, en som han fått av sin farmor. Bilden föreställer julkrubban, den där Jesusbarnet står i centrum. Kalendern är stämningsfull och lite gammaldags! Kalle har också en stjärna med sig, en adventsstjärna, en julstjärna eller Jesus-stjärnan som Kalle helst vill kalla den. För Kalle vet att vi firar jul till minnet av Jesu födelsedag! Vi har läst julevangeliet, på ett barnvänligt sätt. Vi har talat om de fyra adventssöndagarna, om att tända ljus och om att vänta, komma lite närmare jul för varje söndag och varje tänt ljus.

Vi har firat en liten stunds stilla julstämning, också om den helt konkret kanske inte varit så stilla. Snart ska vi alla tillsammans få fira Alla barns julkyrka i en kyrka där ljusen glittrar både i den stora julgranen, i lyktor och i änglarnas ljus. Där möts vi av den speciella julstämningen! Kanske också av kyrkostämningen?

Vardagsjulen är stökig, de vuxna har bråttom, barnens tankar fylls av julklappsönskningar, tomtar och annat roligt. Och visst är barnen värda allt det här.

Åtminstone så länge vi vuxna inte glömmer att julen för många kan vara en tung tid. Det har varit fint att se hur många det finns som vill hjälpa, speciellt i jultid.

Julmatspaket, julpaket till barn i olika åldrar, julsånger för äldre och ensamma, julinsamlingar av olika slag. För hoppningsvis kan vi dela med oss både av det materiella goda och av den äkta julstämningen.

”Julen den ska komma snart, jag är jätteglad”, sjunger vi tillsammans med barnen.

Och visst betyder julen glädje. Glädje i form av julsånger, julklappar, god mat och glad samvaro! Men glädjen kan också vara en stillsam, samtidigt både lite mörk men ändå så ljus, stämning. Den finns i vår gamla medeltida kyrka. Julkrubban, julljusen, julpsalmerna, den stämningsfulla belysningen och kyrkotystnaden! Mitt i all julbrådska finns den där. Den nästan känns och hörs, på ett lite hemlighetsfullt sätt!

Julglädjen!

Siv Turunen, barnledare